KÖNCert az ELLÁTÓházban, azaz koncert MÖRK módra, 2019.08.29.

KÖNCert az ELLÁTÓházban, azaz koncert MÖRK módra, 2019.08.29.

Dátum: 2019/08/29
Bagi Péter

Megértem a srácokat, ahogy magukról írnak a facebook oldalukon... Életemben először voltam MÖRK koncerten, és azt kell mondjam, biztosan megyek még. Éppannyira nehezen tudom meghatározni az együttes stílusát, mint amennyire nehezen tudtam elképzelni hogy milyen lehet, mielőtt meghallgattam őket.

Elragadó volt a lelkes rajongói tábor, akik bizony nem féltek a hangukat hallatni olykor. Zentai Márk hamar eluralta a színpad közepén felállított őrhelyét, úgy játszott a hangokkal és a közönséggel, mint macska az egérrel. Könnyedséggel, mégis véresen komolyan. Néztem a tagokat: Novai Gábort, akit megszámlálhatatlan billentyű vett körbe, Szeifert Bálintot, aki hátul tolta a mélyeket basszusgitárján, és Szabó Dániel Ferenc dobost, aki minden dallam mögé lüktetést varázsolt, függetlenül attól, milyen széles spektrumban változott az ütem zenéről zenére, vagy akár számon belül is. Mindannyian játszottak ugyanúgy, egyenként, és együtt is.

Játszottak a zenével, játszottak a stílusokkal, a hangszerek lehetőségeit és határait feszegetve. Igazi átszellemültség uralta az arcukat és minden mozdulatukat.

Aki hozzám hasonlóan sokféle zenei irányzatot kedvel az élőzenétől az elektronikus műfajokig, az biztosan sok lehetőséget fedez fel a MÖRK előadásmódjában. A Psychedelic Soul megközelítés, amit magukról is írnak, remekül tükrözi ezt a sokszínűséget. Némely szám Funk ütemével mozgatja meg a közönséget, máskor Ambient és Chill dallamokra érzem az ereimben a világbékét. Lírai melankólia után újra felgyorsul, felpörög minden, és kezemet lengetve ugrálok a közönséggel, aki láthatóan élvezi a játékot.

A koncert minden tagnak lehetőséget adott az imprózásra, Márk a frontember effektekkel, torzítókkal alakítja hangszerré a saját hangját, igazán különleges színt és párhuzamos dimenziókat adva az amúgy is remek hangjának. Bálint és Dániel eszméletlen alapokat adtak, tökéletesen követték, vagy épp diktálták a folyamatosan változó intenzítású zene hömpölygését, amely tényleg hol háborgó tengerként, hol csendes víztükörként mozgatta meg minden porcikám.

Előkerültek a koncert során pop, hip-hop, soul, elektronikus hatások is,

a végeredmény pedig egy egészen egyedi többfogásos zenei élmény volt, így lett a koncertből valami más. Ahogy a modern világban nevezik az ilyesmit, egy valódi performansz.

[envira-gallery id="4290"]

A koncertet követően már megértettem, amit a MÖRK ír a stílusáról a facebook oldalán:

túl fülbemászó ahhoz, hogy Jazz legyen, túl változatos ahhoz, hogy pop legyen, túl groovy ahhoz, hogy Indie legyen, túl elszállós ahhoz, hogy Funk legyen, túl deep ahhoz, hogy partizene lehessen, mégis túl fura hogy komolyan lehessen venni.

Az ELLÁTÓház külön rásegített erre az élményre, a felszolgálók igazi egyéniségek, még egy egyszerű limonádét is szórakoztató módon szolgálnak fel, a helyszín pont tökéletes, nem túl nagy, elegendő asztal és tánctér, az udvarba települt színpad akusztikája ragyogóan működik, és ha megéheztél, még arra is akad megoldás helyben.

Az ELLÁTÓház facebook oldala.